Hollókő

Cím: Hollókő, Kossuth u. 92.

A világörökség részeként nyilvántartott Hollókő központjában, az Ófaluban található  palóc stílusú vendégházunk. 

Férőhelyek száma, felszereltsége:
A házban 3 db 4 ágyas (két ágy + két fiókágy- felnőtt méret) szoba található. Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Az egyik szoba külön konyhával, míg a másik kettő közös jól felszerelt konyhával rendelkezik.

Megközelítés:
Busszal Budapestről közvetlen járat indul. Szécsényig több gyorsjárat is indul, onnan át kell szállni a Hollókőre tartó buszra.
Vonattal a Budapest-Hatvan-Salgótarján vonalon Pásztó állomásig kell menni, majd át kell szállni a Hollókőre induló autóbuszra.
Autóval az M3-as autópályán a Hatvan-Salgótarján lehajtóig, majd a 21-es főútvonalon Salgótarján irányában haladva Pásztó előtt Szécsény-Hollókő irányába érjük el a falut, Alsótoldon és Felsőtoldon keresztül. 
Ha Balassagyarmaton keresztül, Szécsény felől érkezünk, Szécsény központjából Pásztó felé vezető úton Nagylócot és Zsúnypusztát elhagyva jutunk el Hollókőre. 

Programajánló:

Hollókő 1987 óta része a világörökségnek. A Cserhát megvédte a völgyben meghúzódó kis házakat, így a falu megőrizhette eredeti varázsát. Palócföld éke, egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, 67 védett épületet magába foglaló falurezervátum. Az egyik házban Falumúzeum található. Hollókő alig 400 lelkes településének lakói a palócok, akik ősi hagyományaik mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket.

Hollókő templomát a faluképben is meghatározó, jellegzetes, gúlasisakos fatornyával, 1889-ben építették. A tájat szinte uralja a Szár-hegyen álló várrom, melyet a 13. század közepén kezdtek építeni. A látványosság Nógrád megye legépebb 13. századi végvára. Kiállítás mutatja be az itt talált fegyvermaradványokat, ágyúgolyókat, kőfaragványokat. Gyönyörű kilátás nyílik innen a környező védett területre, mely a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik.

Sok látogatót vonz a júliusi Málna Fesztivál, a Nógrádi Folklór Fesztivál és az augusztusi Várjátékok, szeptemberben pedig a szüreti felvonulás, illetve a várban és a templomban rendezett koncertek.

A környékről kirándulni lehet többek között Szécsényben, a 17. századi barokk Forgách-kastélyba, ahol vadászati és mezőgazdaság-történeti kiállítást nézhetünk meg. 

A sziráki kastély a felső-magyarországi várkastély-építészet egyik legszebb példája.
Színpompás népviseletéről híres a közeli Buják község. Várára már csak néhány falmaradvány emlékeztet.
A Cserhát-hegységben pedig jelzett turistautakon túrázhatunk.